Ved brug af blitz sammen med spejlreflekskameraer

Ved brug af blitz sammen med spejlreflekskameraer, er der en grænse for hvor kort en lukketid der kan anvendes. Det er fordi kameraet når lukketiden skal være kortere end typisk 1/200 eller 1/250 sekund ikke har hele sensoren blottet, men i stedet nøjes med at lade lyset komme ind på sensoren via en stadig mindre revne/spalte. spalten opstår fordi lukkeren på et kamera består af to gardiner, hvor det første gardin lukker lyset ind, og det andet gardin lukke af for lyset.

Ved at gardin nr 2

Ved at gardin nr 2 begynder at lukke af for lyset før hele sensoren er blotter (gardin 1 er væk), vil det kunne give kortere lukketider end det mekanisk ellers var muligt. Denne spalte er ved lukketider på 1/4000 meget smal, og hvis du skød blitzen af, ville størstedelen af billedet slet ikke blive beslyt af blitzen, og en lille stribe ville få alt lyset.

Da brugen af blitz mange gange er begrænset til studioet

Da brugen af blitz mange gange er begrænset til studioet, kan man sagtens leve med at have en lukketid på maximalt 1/250 sekund, men vil man alligevel gerne have en stor blænde (F/2.8 f.eks), kan der selv i et studio blive problemer med lukketiden (men det bliver en historie en anden dag), hvis ens blitz/studioflash ikke kan skrues langt nok ned.

En løsning kan være high speed sync. Det findes til både Canon, Nikon og udvalgte modeller fra Olympus og Sony. Det fungere kun sammen med din systemblitz (og igen udvalgte modeller fra f.eks. Metz og Sigma).

Læs mere om fotografering af bryllupper i Odense her.

High speed sync og synkronisering

Når man trykker på knappen skifter man imellem high speed sync og synkronisering på second curtain (igen noget som vi vender tilbage en anden god gang). Tryk på knappen til der i displayet vises et lille H, og du har nu aktiveret high speed sync.

Det betyder du nu frit kan vælge din lukketid, også kortere end de 1/250 som normalt er maksimum. Det er dog klart at ydelsen fra blitzen reduceres kraftigt, da lyset/glimtet nu skal fordeles i en masse små glimt, og det koster.

På Nikon skal du gøre sådan her:

1. Tænd for kameraet, og tryk på MENU

2. Gå ned på blyanten og tryk OK.

3. Scroll ned på e eller Bracketing/flash og tryk OK

4. Tryk OK ud for den øverste eller den der hedder Flash sync speed

5. Den står sikkert på den anden øverste linje. Marker den øverste linje der gerne skulle hedde 1/250 s (Auto FP) og tryk på OK

6. Gå ud af menuen igen.

Hvad kan det bruges til ?

High speed sync kan i studioet bruges hvis du anvender kompakt blitze, og ønsker en kortere lukketid end du normalt kan synkronisere med. Men oftest er det udenfor studioet at det benyttes.

Uden blitzen, ville ansigtet enten bliver meget mørkt

Uden blitzen, ville ansigtet enten bliver meget mørkt, eller håret ville bliver overbelyst. Med blitzen er ansigtet bliver korrekt belyst samtidigt med håret, og hvis sollyset havde været kraftigere (midt på dagen), ville det have krævet en lukketid som er meget kort.

Men high speed sync kan blitzen stadig bruges, og hvis du aldrig har prøvet det, bør du prøve at tage din blitz på kameraet, aktivere high speed sync, også se at dine solskinsbilleder bliver bedre.

Hvis kameraet har behov for en lukketid længere end 1/250 sek, vil blitzen blot blive skudt på normal vis. Du mister derfor ikke noget ved at have det aktiveret.

Læs mere om fotografering i Kolding her.

Læs i din manuel for at finde ud af hvordan du aktivere high speed sync

Læs i din manuel for at finde ud af hvordan du aktivere high speed sync hvis du bruger noget andet end Canon. Det er mig bekendt ikke alle modeller fra Olympus og Sony som understøtter high speed sync, og det er sikkert heller ikke alle blitze som understøtter det.

På kompakt kameraer fungere lukkeren på en anden måde. Her er den elektronisk, og der er intet mekanisk som bevæger sig. Der kan du vælge en lukktid frit uden at skulle tænke på high speed sync.

Læs mere:

indhold